По време на употреба смесителят за баня се износва или ръждясва, така че в даден момент идва време той да бъде сменен. Друга причина, поради която също може да се наложи смяна, е ремонт, при който старият водопровод няма да се вписва в актуализирания интериор.

За да смените крана, не е нужно да се обаждате на техник или да търсите водопроводчик – може да свършите цялата работа сами, без да притежавате специални умения. 

Смесителите се разделят на два вида: едноръкохваткови и двувентилни, а според начина на монтаж биват стенни и за баня.

Какви инструменти и консумативи ще са ви необходими за смяна?

Независимо от вида на инсталирания смесител за баня, за смяната ще трябват да имате налични следните инструменти:

 1. Клещи – не е изненадващо, но по някаква причина много хора забравят, че клещите са необходими при водопроводните работи. Служат за отстраняване на винтове и някои други малки части.
 2. Регулируеми гаечни ключове от различни видове и размери – френски, шведски, английски? Проверете преди да започнете работа какъв точно ще ви е необходим. Но дори и да се наложи да ги закупите, не трябва да съжалявате, тъй като регулируемите гаечни ключове са много често необходими при ремонт на нещо и няма да бъдат излишни в арсенала ви от инструменти.
 3. FUM лента – тя е необходима за запечатване на празнини в резбите. Това ще осигури надеждна плътност на частта. Разбира се, лененото влакно ще бъде по-евтино и по-изгодно, но в съвременния свят отдавна е заменено от FUM лента. Работата с кълчища е много лесна, но изисква много повече време и сръчност. Лентата FUM е по-надеждна и практична за използване, тъй като издържа на високи температури.
 4. Уплътнител – стандартно полимерно вещество, използвано за уплътняване и хидроизолация по време на ремонтните дейности. Уплътнителят също трябва да бъде с високо качество, тъй като може да привлече мухъл. 
 5. Уплътнения от паронит или гума –  наричат ​​се още О-пръстени поради характерния им вид. Предназначени са за междинно свързване на повърхността на крана с повърхността на водопроводната инсталация. При смяна на кран за баня са необходими дистанционни елементи ¾ и ½ инча.
 6. Контейнер за вода и тъкани за импрегниране – въпреки че преди извършване на работа по подмяна на крана в банята, потокът от вода е блокиран, това не означава, че цялата работа ще премине „на сухо“. Трябва да се заредите предварително с парцали, попиващи влага, гъби и дълбок съд за вода, например леген или кофа.

Какви са етапите на работа?

Подготовка

Предварителният етап преди смяна включва следната процедура:

 1. Спрете подаването на вода към водопроводното отклонение, което се ремонтира.
 2. Отстранете останалата вода от крана, като отворите вентилите, като по този начин освободите налягането в тръбопровода.
 3. Затворете дренажа и поставете мека подложка на дъното на контейнера, в случай че случайно паднат метални предмети и предпазете емайла от начупване.

След това можете да продължите директно към демонтирането на стария кран.

Демонтаж

Процедурата за демонтиране се състои от следните етапи:

 1. С помощта на подходящ гаечен ключ трябва да извършите внимателно развиване на крепежните гайки, закрепващи смесителя за баня към основата.
 2. Ако кранът е бил монтиран дълго време, резбите могат да се залепят, тогава първо трябва да нанесете специална течност за корозия на котления камък и ръжда.

Преди да инсталирате нов кран, трябва да регулирате разстоянието между тръбите с помощта на ексцентрици. В някои случаи първо трябва да премахнете декоративните капаци, покриващи монтажните гайки. След отстраняване на конструкцията краищата на тръбите се оглеждат и при необходимост се подновяват. При необходимост се проверяват и подменят уплътненията между ексцентриците и тръбопровода.

Монтаж на новия смесител

След като старият смесител вече е премахнат, можем да пристъпим към монтажа на новия. Тук е добре да споменем, че инсталацията може да бъде на стена или директно върху мивката/ ваната. Най-общо се случва така:

 1. Проверка на тръбите: преди да монтирате новия смесител, уверете се, че тръбите са чисти и нямат нарушения;
 2. Поставяне на новото уплътнение: поставете уплътнението на новия смесител и го наредете на мястото на стария;
 3. Затягане на гайките: затегнете гайките, като използвате ключ, но не прекалявайте, за да не повредите смесителя.

След приключване на работата трябва да пуснете водата, за да тествате новата батерия. Ако възникне теч, когато отворите крана, тогава си струва да проверите дали гайките са затегнати здраво. Едва след като сте сигурни, че всичко работи гладко, можете да завиете останалите елементи под формата на маркуч за душ, ако има такива.

За да сте сигурни в качеството на извършената работа, може да наемете професионален майстор или да следвате насоките в тази статия, за да се справите сами при смяната. Ако не сте сигурни в избора на нов смесител или имате нужда от допълнителни консултации, препоръчваме ви да посетите онлайн магазин Temax.bg или да потърсите съвет от специалист.