Екологични и икономични са ключовите ползи от отоплените на пелети. Все повече хора осъзнават личната си ангажираност към опазването на околната среда, което е и една от основните причини да инвестирате във високоефективни отоплителни решения като пелетни котли на пелети. Ще разкрием някои от приоритетите на еко горивото както и уреда, който ще ви изненада със своите невероятни способности не просто да топли, а да се грижи за уюта и комфорта на целия ви дом през зимата.

Кои са причините пелетните котли да са официално признати за екологични уреди

Възобновяемите източници на енергия са приоритет на всяко правителство. Когато се стимулира намаляването на вредните емисии и фините прахови частици това, което е важно да се подчертае, че в политиките на много страни се залага именно на това да се насърчи населението да използва именно уреди за отопление, които са оптимално щадящи околната среда.

Пелетните котли са такъв иновативен тип уреди, които разполагат със способността да усвоят оптимално вредните газове и да ги превърнат в топлинна енергия, а за сметка на това освободения в атмосферата въглероден диоксид да бъде с минимални стойности. Ето, че дефинирахме първата причина защо котлите на пелети се признават като едни от най-екологичните средства за отопляване.

Съпоставени с други изкопаеми горива, които се ползват при печки, котли и камини пелетите са единствените, при които отделяния въглероден диоксид е в символични граници. Освен това горивото се произвежда от отпадъци, което гарантира, че за производството на този енергиен източник не е отсечено нито едно дърво.

Комбинацията от котел и пелети е супер решение, защото:

 • Осигурява на домакинството оптимално количество отоплителна мощ за да се постигне приятен микроклимат в целия дом;
 •  Поддръжката е символична и не изисква постоянен контрол;
 • Горивото е екологично и приоритетно за опазването на околната среда.

На какво се дължи високата ефективност

За да сте сигурни, че отоплението с пелетен котел е решение за вашия имот на първо място е нужно да се консултирате с професионалисти. Сигурно често попадате на статии и публикации, в които се твърди, че котлите на пелети са супер ефективни технологични решения, с които можете да се насладите на неповторимо усещане за уют и топлина в дома си. Но на какво се дължи това?

Въпросът е напълно логичен, а отговорите, които търсят клиентите са в основата на това да се постигне търсения икономически ефект. Накратко употребата се дефинира като ефективна, благодарение на:

 • Оптималното усвояване на димните газове и трансформирането им в топлинна енергия;
 • Ниска влажност на пелетите, което позволява тяхното пълно изгаряне и минимална остатъчна пепел;
 • Висока калоричност на горивото;
 • Контрол върху процеса чрез автоматично подаване и регулиране на въздуха, който се подава в горивната камера.

Това са факти, които характеризират съвременните котли на пелетно гориво уреди способни да постигнат ефективност до 85 %.

Важна информация при инсталиране и съвместимост с отоплителни инсталации

Когато сте на път да инвестирате в уред, който е икономичен и екологичен е добре да се позаинтересувате и относно неговия монтаж и инсталиране. Котлите са решения, чиято производителност може да бъде оптимална. Като централен източник, осигуряващ топлинна енергия е препоръчително да се инвестира в такъв, който е съпоставим на спецификата на имота.

Модерните уреди могат да бъдат инсталирани на удобни места като:

 • Балкони;
 • Веранди;
 • Стълбища;
 • Килери;
 • Мазета.

Големия капацитет на контейнерите позволява зареждане на максимално гориво, което може да послужи за отопление на имота за цяла седмица. Коректното позициониране и свързване с налична или новоизградена система за равномерно разпространение на топлината е в основата на това разхода да бъде икономичен. Моделите са със съвременен дизайн, лесен контрол и висока ефективност на горивния процес. А за да си гарантирате това съвета на експертите е да изберете екип за професионален монтаж, съветват от TVNOVA