С осезаемото наближаване на отоплителния сезон все повече домакинства търсят по-ефективно решение да намалят сметките и разходите за поддръжка на жилището. И тъй като няма идеални неща то е добре да сте наясно, че винаги има две страни на монетата т.е. какъвто и уред да изберете то винаги ще има предимства и недостатъци. Идеята е положителните страни да са повече от негативите, което от своя страна да се отрази и на икономиите, които да бъдат реализирани при плащането на сметките за отопление. В случай, че използвате система и сте склонни да направите леки трансформации за повишаване ефективността на процеса то съвета на специалистите е за подмяна на радиатори за отопление. Оказва се, че именно най-големите топлинни загуби се реализират от амортизирани тела.

Определяне на вида на радиаторите за отопление

Успеха с отоплението се постига с правилен подбор. За тази цел е необходимо човек да събере мало повече информация относно това какви са предложенията на пазара. Хубавото на Интернет е това, че имате достъп до огромен обем информация и данни, които позволяват да намерите най-добрата възможност за дома си по отношение на тела, които да са ефективни, икономични и качествени.

Класификацията при телата е доста разнообразна. Става въпрос за това, че от вида на тялото зависят доста фактори като например:

 • Колко бързо ще се затоплят помещенията;
 • Срока на експлоатация;
 • Лесна поддръжка;
 • Адаптивност към основния източник на топлина и т.нат.

Не бива да се подценява видовото разнообразие, тъй като само така клиентите ще могат да си осигурят оптимално положителен ефект както от икономическа така и естетическа гледна точка. А най-предпочитаните видове радиатори за парно отопление са:

 • Алуминиеви радиатори

Славят се с безупречното си топлоотдаване, издръжливост, съвременен дизайн;

 • Панелни

Здрави и надеждни решения, семпли и дълъг експлоатационен период;

 • Биметални

Идеалната възможност да решите веднъж завинаги казуса със смяната на телата, но предвид високата им цена клиентите не са особен склонни на такъв тип инвестиция.

Хубаво е да се направи консултация със специалист, който да препоръча вид тела, които са достатъчно адаптивни към очакванията ви и спецификата на имота.

Технически особености и характеристики

Характера на едни тип отопление е в това да осигури на домакинството приятна атмосфера независимо от това, че климатичните условия навън са доста сурови. Приоритети, които е необходимо да се вземат под внимание са свързани основно с това, че радиаторите за отопление е нужно да бъдат съобразен с редица принципи на приложение.

Тънкостите на инвестицията, която ще направите са в това да се съобразите с ключови особености и характеристики на имота, защото при подценяването им не винаги очаквания ефект ще бъде достатъчно положителен. За да бъде отоплението с радиатори адекватно и рентабилно е необходимо да се вземат предвид:

 • Обща квадратура на имота;
 • Външна топлоизолация;
 • Качество на дограмата;
 • Желана постоянна температура;
 • Очаквани разходи за поддържка на отоплителната система.

Не е толкова лесно просто да отворите сайт, който предлага радиатори и да изберете онези, които на  пръв поглед грабват окото ви. Реално става въпрос за такива решения, които са оптимално приспособими спрямо характера на имота и неговите особености.

От значение ли е източника на топлинна енергия

Ключов момент е при подбора на радиатори да се вземат предвид и източниците, които ще осигуряват топлинната енергия. Въпреки, че се твърди, че предложенията успешно си партнират с всякакъв тип уреди и топлоизточници то наистина е необходимо да се направи професионална консултация, при която да се установи дали ще има пълен синхрон в работата между уреда и тялото.

Нужно е да се подходи отговорно и съвестно, защото в крайна сметка смисъла от процеса на подмяна е свързан основно с това да с инвестира в нещо по-добро, ефективно и икономически изгодно предложение.

Статията е написана със съдействието на www.beopolis.co.rs