Автономните отоплителни системи са сред предпочитаните от домакинствата. Не само, че се осигурява цялостен контрол върху поддържането на топлина в различни типове имоти, но що се отнася до икономическите принципи е важно да отбележим, е тук сте в състояние да спестите доста голяма част от отоплителните разходи през зимния сезон. И въпреки, че напоследък в световен мащаб цените на пропан бутана се повишават то все още има доста голям интерес от страна на потребителите към инвестиране в котел газ. Аргументите на експертите за тази пазарна тенденция се обясняват с това, че технически котлите са безопасни средства за отопление, рентабилни, високоефективни и приложими в жилища или бизнес пространства както с малка така и по-голяма площ, съветват от блог maximonline.

Ключови насоки при избор

Котлите на газ са малко по-специфични уреди за нашия пазар. Всъщност се оказва, че клиентите по-бързо избират климатик отколкото котел на пропан бутан. Приоритет при инвестиране в газова автономна инсталация е да се консултирате със специалист, тъй като не само, че в търговската врежа се предлагат разнообразни видове котли, но и така ще сведете грешките при покупка до минимум.

Същността на избора на такъв уред е необходимо да се фокусира върху някои главни характеристики:

  • Мощност

Зависи от това каква площ ще отоплявате. Обичайната формула, която се използва за изчисление на мощността е 10 м2/1 kW т.е. ако жилището ви е 120 квадрата то имате нужда от котел на газ, който е 12 kW. Разбира се, обикновено се предвижда малко по-мощен вариант в зависимост от това дали имота е саниран, дали се намира в район с умерен или по-суров климат;

  • Вид на горелката

Самото запалване на уреда на газ може да бъде ръчно или автоматично. По – новите технологии работят с приложения, които могат да бъдат управлявани от разстояние;

  • Брой контури

Често клиентите се питат защо тази особеност е толкова важна. Има специално отношение с колко контура ще работи газовия котел, тъй като от това зависи дали ще можете да разчитате на топла вода на проточен принцип или ще се наложи допълнително да инвестирате в газов бойлер.

Съществени са тези стъпки при подбора на уред, поради това, че са пряко свързани с потенциалните разходи, които ще заплащате за ползване на синьото гориво.

Видове според начина на монтаж

Съобразно инсталирането на уредите на пазара се предлагат два основни типа, които си имат своите предимства. В зависимост от това какъв е типа на имота и какви са особеностите на архитектурата се дава възможност клиента да заложи на котел на газ, който оптимално да се приспособи към пространството. Съобразно позиционирането на самия модул се разграничават:

  • С подов монтаж

Приоритетни са за по-големи пощи. Монтирането е сравнително лесно и не изисква прекалено много усилия от страна на екипа. Позволява да се приспособи във всяко едно помещение, където има комин. Често такива газови котли биват позиционирани в коридори или стълбища като така не отнемат от общата площ на имота;

  • Стенен монтаж

Това са компактни решения, които се използват за системи в по-малки имоти като двустайни или тристайни апартаменти. Те са леки и могат да се внедрят така, че да не нарушават интериорната концепция.

Поддръжка и профилактика

За да разчитате на уреда максимално дълго е необходимо да се спазва схемата за поддържка и профилактика. Това е превантивна мярка, която позволява да бъдат открити проблеми с уреда преди старта на отоплителния сезон. Въпреки, че съвременните решения са изключително безопасни и разполагат с различни нива на защита то специалисти съветват да не правите компромис с годишната профилактика на котела.

Идеята да се прави всичко това е с оглед уреда да работи оптимално ефективно, а домакинството да се възползва напълно от спокойната и уютна обстановка през зимните месеци.