Като задължителен и важен елемент в банята, който избираме ще при планирането на ремонта е умивалника. Едва ли някое домакинство си представя нова баня без необходимата и важна за интериора мивка. Голяма част от хигиенните ни навици преминават именно от тук и ето, че спецификата и възможностите, които откриваме за показателни защо има смисъл от това да обърнем внимание на този съществен атрибут. Богато разнообразие от модели мивки за баня ще откриете – за плот, за шкаф, конзолни, полуконзолни и други. Това широкоспектърно множество идва да покаже, че клиентите имат различни гледни точки за визията и какво разбират под удобство в банята. Какви са вашите идеи и как бихте ги реализирали, на коя мивка ще фокусирате погледа си? Време е да ви срещнем с няколко интересни насоки, които ще ви помогнат да се ориентирате в океана от умивалници за баня.

Акцент към формата и размера

Ограниченията, с които ни посреща банята са свързани именно с това да ни запознае с пропорциите си. Що се касае до формата и квадратурата на банята, разположението на елементите в нея е редно да ги съобразим и с мивката. За да има пълен синхрон и наистина дома ни да се радва на добра организация е решаващо да се помисли за това каква форма и размер е нужно да притежава новата ни мивка. Предоставят се разнообразни тенденции:

 • Правоъгълни;
 • Тип купа;
 • Квадратни;
 • Кръгли;
 • Ъглови и други.

Колко от изброените биха намерили място във вашата баня? Навярно не повече от две предвид спецификата и свободната площ в помещението. Не се съмнявайте в това, че продиктувани от необходимостта да изглежда уникално санитарната ви зона мивките са толкова многообразни като форми и размери. Освен това тривиалното бяло далеч не бива да ви ограничава, защото цветните моменти в банята стават все по-атрактивни и не малко новодомци и ремонтиращи банята си потребители избират нещо шарено и забавно кат например розова или червена мивка, слънчево жълто или резида. Лесно можете да съчетаете санитарните плочки и подова настилка с интересен и артистичен умивалник.

Материала е важен при избор

Не се замисляте, от какъв материал е добре да бъде произведена мивката за баня, защото навярно смятате, че всички мивки са фаянсови. Не е точно така, защото производителите представят доста гъвкави варианти, с които наистина можете да направите банята още по- приветлива и изискана. Сред водещите материали, от които се изработват мивките за баня са:

 • Керамика

Приличат на фаянсовите, защото са лъскави и гладки. Много елегантни и устойчиви на ежедневното натоварване, което сте им приготвили. Практични и сравнително достъпни модели умивалници, които биха ви допаднали;

 • Фаянс

Да, безпрецедентен лидер по продажби са тези мивки и то не защото са традиционни и стандартни като материал, а и заради доказаната си здравина и износоустойчивост. Също достъпна възможност за едно средностатистическо домакинство;

 • Стъкло
 • За да изглежда банята по-въздушна и да ѝ предадете повече обем е нужно да се погрижите да получи такава прозрачна мивка. Закаленото стъкло е много здраво така, че не се притеснявайте от счупване. Тези мивки имат съществен недостатък, а имено остатъка от по-варовитата вода по стените ѝ, които е необходимо да бъдат почиствани редовно;
 • Естествен камък

Тежест и мащабност придават на интериора тези умивалници. Не са от най-масовите, но пък за сметка на това наистина са уникални. Цената им разбираемо е по-висока, но това едва ли ви изненадва. Естествените тонове, неутралността и елегантността на мивките за баня от естествен камък ги нарежда сред дизайнерските модели, които се предлагат в търговската мрежа;

 • Гранит

Както и при кухненски умивалници така и тук при тези за баня можете да разчитате на много цвят и изтънченост. Прекрасни допълнения за всяка модерна баня са тези мивки, така че не ги подминавайте.

Доста има да огледате и поразмислите спрямо подбора на мивката за баня. Наистина са уникални и ефектни предлаганите от производителите варианти, но индивидуално решение кое ще изберете.