Почитателите на чистотата, свежия въздух и домашния уют са наясно, че за да се поддържа приятна температура у дома е важно да бъде направен избор на такъв уред, който да е комплексен и комбинативен по своите възможности. А сред адаптивните и лесни за инсталация са климатиците и аеротермалните термопомпи. Предвид по-високата цена термопомпите днес няма да им обърнем внимание, но пък за сметка на това климатиците биха се оказали не само приложими, но същевременно с това и икономични. Проучване сред водещи търговци на климатици показва една много стабилна и повишаваща се тенденция към продажби на определен вид уреди. Интереса на потребителите е насочен към климатици стенни – инверторни, а не обикновени. А с причините за тази прогресираща крива ще ви запознаем в днешната публикация.

Стенни климатици – особености и предимства

Според начина, по който биват инсталирани и монтирани в помещенията климатиците те се делят на няколко вида:

 • Колонни

Големи и подходящи за пространства над 25 м2. Позиционират се на пода и заемат не малко пространство. Има доста особености по техния монтаж;

 • Подпрозоречни

Инсталират се под прозорец. За тях е характерно това, че са причина за повечето домашен прах. Не винаги са възможни за инсталация особено при помещение с френски тип прозорци;

 • Канални

Ефективни, но при имоти, в които има изградена въздуховодна инсталация;

 • Стенни

Предпочитани заради бързия и лесен монтаж.

Накратко така изглежда класификацията между климатиците според начина им на монтаж. Предвид удобството, което предлагат стенните ще ви запознаем малко по-подробно с техните особености.

Стенните климатици и то тези, които са от типа инверторни с пълно основание са водещи по продажби в магазините за отоплителна техника. Главни техни предимства са:

 • Предлагат се в разнообразни мощности и капацитет да поддържат благоприятен микроклимат в площи с различна квадратура;
 • Предлагат работа в режим отопляване и охлаждане;
 • Монтират се на стена, което не отнема от подовата площ на помещението и не затруднява оформянето на желания от домакинството интериор;
 • Дискретни са, тъй като се предлагат в компактни размери;
 • Лесни за монтаж.

Повечето монтажници споделят, че действително това са едни от най-лесните и неангажиращи със спецификата си уреди. Двете тела – външното и вътрешното се позиционират в подходяща зона без това да наруша комфорта или концепцията на фасадата и интериора.

Не само стенни, но и инверторни

Интересна е инверторната технология за работа при климатичните системи. Това, което я нарежда сред най-енергийно ефективните е факта, че работата на мотора стартира с минимална мощност и се контролира така, че с минимално количество електроенергия да осигури на помещението приятен микроклимат. И тъй като стенните климатици са сред най-достъпните като монтаж и удобство то е напълно естествено клиентите да търсят икономичен и естетичен вариант, с който да отопляват дома си.

Няма как да подценим множеството предимства на тези климатици. Сигурно е, че всеки разумен клиент ще направи равносметка не само кое би било естетично и елегантно, но какви разходи ще му струва през месеца работата на климатика. Инвенторните съпоставени с обикновените стенни климатици могат да осигурят на домакинството между 30 и 60 % икономии, което е доста привлекателна алтернатива.

Комбинацията стенен инверторен климатик е вашата формула за успешно, уютно и приятно отопление и охлаждане, поради следните ключови причини:

 • Инверторните стенни климатици са изключително елегантни като дизайн;
 • Работят безшумно и не създават дискомфорт дори при работа през нощта;
 • Икономични са;
 • Грижат се за свежия и чист въздух в помещенията;
 • Гарантирано износоустойчиви и здрави уреди, които ще служат безпроблемно дълги години.

Разбираем е интереса към тези уреди. Те са ефективни, екологични и икономични, а това са нещата, от които всеки клиент търсещ добра възможност би се възползвал.