Влагоабсораторите се нареждат сред едни от най-незаменимите помощници за бита и бизнеса. Много потребители ги свързват с домашния комфорт, но си оказва, че ползите от употребата на влагоабсорбатор за строително ремонтните дейности са не по-малко решаващи. И не до тук стига приложимостта на уредите, с чиято помощ се нормализира нивото на влага в помещения. Днес те са активно прилагани в жилища, фитнес зали, производствени халета, складови помещения, строителни площадки  и други. Ще ви разкажем малко повече за влагоабсорбаторите и за това кое ги прави толкова ефективни и благоприятни за осигуряването на здравословен микроклимат и свеж въздух.

Защо е препоръчително да се ползва влагоабсорбатор

Много от дейностите и функциите, които извършваме на работното си място или у дома са повод за повишаването на влажността в помещенията. Готвене, дори използването на сешоар за коса, при наводнение, при ремонт и лепене на фаянс, тапети и други подобни битови дейности е очевидно, че несъзнателно сами провокираме повишаването на влагата в обитаваната площ. Нормализирането на влажността може да се постигне с проветряване, но тъй като през зимата по-рядко отваряме прозорците то един от бързите способи с ефективен завършек е именно прилагането на влагоабсорбатор. Благодарим на Радио Охрид за информацията, която те споделиха.

Работата на уреда е да улови излишното количество влага и с помощта на кондензираща функция, която има да събере в контейнера излишната течност. Така се свежда до минимум развитието на вредни и оказващи влияние върху здравето ни вируси и бактерии, които прогресират във влажна среда.

Разграничават се два типа влагоуловители или още известни като изсушители. Едните са предназначени за бита, а други с по-голям капацитет и мощност се прилагат за обекти, чиито мащаби са подходящи за всякакви видове работни процеси. И двата типа влагоабсорбатори обаче имат за цел да осигурят нормална влажност и излишната да бъда усвоена от уреда.

Предимствата на влагоабсорбаторите е в това, че независимо от температурите в конкретните пространства те работят ефективно и се справят успешно с излишното количество влага. Принципа им на действие е пряко свързан с:

 • Подобряване качеството на въздуха и освежаване;
 • Намаляване на неприятното усещане за влага в дома при дъжд, мъгли и други климатични промени, които неизбежно оказват влияние и върху микроклимата у дома;
 • Справят се с влага, причинена от течове, наводнения и конденз;
 • В зависимост от мощността на уредите те могат да бъдат приложени в пространства с различна квадратура.

Конкретни насоки за избор на влагоуловител

Факта, че ще се отървете веднъж завинаги от течащите прозорци е много примамлив за повечето домакинства, които изпитват сериозни трудности за справянето с влагата в домовете си. Особено през зимата проблема ескалира и това се превръща в причина за поява на мухъл и плесен в ъгли, на тавана и други видими зони. Не само, че не е приятно да живеете в такава обстановка, но е и нездравословно, което идва да покаже, че имате причина да потърсите уред, с който да си осигурите по-свеж, чист и здравословен въздух.

 Избирането на влагоабсорбатор е свързано с някои основни акценти като:

 • Мобилност и размери на уреда;
 • Обем на контейнера за събиране на кондензираната течност;
 • Енергиен клас;
 • За каква квадратура е предназначен уреда;
 • Температура, при която уреда е най-ефективен;
 • Цена;
 • Възможност за избор на режим за работа;
 • Тегло на уреда и т.нат.

Идеята при търсенето на добрия влагоабсорбатор е той да ви служи наистина ефективно и пълноценно. Да е производителен и да отговори на нуждите ни, независимо дали става за въпрос за битови неволи с влагата или за обслужване и подобряване на работната среда в строителен обект. За да се насладите на една по-здравословна среда и да освежите въздуха, който дишате инвестирайте в уред, който би се справил бързо с излишната влага.