Преди да се вземе решение за ползване на един отоплителен уред за парно за битови нужди е необходимо да се подходи достатъчно отговорно от страна потребителя спрямо събиране на достатъчно информация:

 • До колко уреда ще бъде рентабилен;
 • Какви са ангажиментите по неговото обслужване;
 • Какъв е разхода на гориво;
 • С какъв тип гориво работи;
 • Каква е отоплителната мощ, която може да отдаде;
 • Колко ще струва инвестицията.

Въпроси от ключово значение, чиито отговори имайте предвид, че ви очакват не във виртуалното пространството, а при опитни специалисти, доказали своята репутация и умения в изчисляването и предоставянето на качествени решения за вашите отоплителни потребности.

Уреда е главен фактор при изграждането на отоплителната система за порно отопление. Ако не разчитате на ТЕЦ то имате други алтернативи като котел на газ, камина на твърдо гориво или пелети, котли на дърва и пелети. Замислете се кой от уредите би бил благоприятен за вашите нужди. Ефективността и ролята от ползването на всеки един от тях трябва да бъде правилно изчислена и доказана преди изобщо да вземете каквото и да било решение.

Комбинирани котли на дърва и пелети – предимства и недостатъци

За да се ползва газов коте е нужно имота ви да бъзе свързан с доставчик на газ. А при положение, че такъв няма в града, в който живеете то тази алтернатива отпада като вариант, въпреки, че отоплението на газ наистина е едно от приоритетните. Предоставените идеи за комбинирани котли на твърдо гориво и пелети са много добра възможност за домакинствата особено онези, които живеят в еднофамилни къщи. Горивото при този тип котли може да бъде два вида – пелети или дърва. Обикновено клиента се насочва първосигнално към котел на дърва и в последствие разбира, че има опция уреда да бъде и с пелетна горелка. Това е добра възможност, тъй като предоставя използване на такова гориво, което всъщност имате под ръка. Или ако пелетите са на привършване то това не означава, че остатъка от зимата ще прекарате на студена. Напротив имате си дърва, които можете да използвате за отоплителни нужди, защото уреда е многофункционален.

Всеки уред си има своите положителни и отрицателни качества, които са обсъждат преди да бъде закупен. Трудно е след като вече сте направили подобна инвестиция да се ангажирате с връщане, замяна или допълнителни загуби на време и пари. наистина има решение и то е свързано с това да се фокусирате както в предимствата така и в недостатъците на тези отоплителни уреди.

 1. Предимствата
 2. Котлите на дърва и пелети както подчертахме са комбинативни уреди, които могат да работят в зависимост от това какво налично гориво имате;
 3. Те са адаптивни към новоизграждащи се или стари инсталации за парно отопление;
 4. Уредите са съобразени с европейските норми за безопасност и качество при работа;
 5. Икономични са;
 6. Котлите на дърва и пелети са иновативни разработки, които могат да се управляват автоматично;
 7. Не изискват ежедневна ангажираност;
 8. Екологични са, тъй като свеждат до минимум вредните въглеродни емисии, които се генерират от изгарянето на горивото;
 9. Първоначалната инвестиция е сравнително изгодна;
 10. Не се налага непрекъсната профилактика;
 11. Здрави и надеждни уреди с възможност за дългогодишна експлоатация.
 12. Недостатъци
 13. Изискват отделно помещение за инсталиране;
 14. Двата режима не могат да работят едновременно – или само на пелети или само на дърва;
 15. В зависимост от квадратурата, която се отоплява се налага да бункера да бъде по-голям, което изисква повече пространство.

Котлите на дърва и пелети са сред най-търсените уреди за отопление. Те са енергийно ефективни и с доказани качества спрямо намаляване на отоплителните разходи. Ако ви предстои да подменяте старата печка на дърва ви съветваме да се консултирате със специалист,  който да ви даде насоки кои от котлите на дърва и пелети са съпоставими спрямо особеностите и характеристиките на вашия имот.