Източника на осигуряването на топлина за жилището е от значение за това да осъществяваме контрол върху сметките, които плащаме през отоплителния сезон. В зависимост от начина, по който е устроено всяко едно помещение както и общата квадратура на апартамента или къщата, в които живеете е решаващо да се заложи на оптимален вариант – рентабилен, икономичен и обхващащ всяка една обитаема зона. Както се досещате едни от най-ефективните начини за осигуряване на уют и комфорт през зимата е парното отопление. Освен избора на източник това, което е нужно да се вземе под внимание са радиаторите, които са реалния разпространител на топлината във всяко едно от помещенията.

Как да изберем правилно радиатор

Пазара е доста гъвкав като решения за радиатори за парно отопление. Моделите са съобразени с иновациите, финансовите възможности на клиентите както и интериорните особености на съвременния дом. За да изберете радиатори, които да се окажат адекватни на собствените ви нужди има детайли, върху които е необходимо предварително да се фокусирате:

  • Обща площ на жилището;
  • Брой помещения, в които ще се монтират радиатори;
  • Има ли налична изградена инсталация или тепърва ще се проектира такава;
  • Каква е квадратурата на всяко едно от помещенията, в които ще се ползват радиатори;
  • Каква температура желаете да се поддържа през зимните дни;
  • Какъв ще бъде режима на работа – денонощен или само през светлата част на деня.

Колкото и странни да ви се струват тези подробности имайте предвид, че те са наистина решаващи за това радиаторите, в които ще инвестирате да отговорят на очакванията ви, да ви служат дълги години и то без особен ангажимент за поддръжка и профилактика.

По какво се различават радиаторите? Това е най-честитя въпрос, който получават търговците на отоплителни тела. Оказва се, че не само цената и външния вид са детайлите, по които могат да се различат предложенията за радиатори за парно. Има редица други особености, които са особено отличителни и са пряко насочени към ефективността и експлоатационния период на телата.

Видове

Главно класифицирането на радиаторите за парно се фокусира върху материалите, от които те са изработени. А от самите материали зависи до каква степен са енергийноефективни, изгодни като цена и рентабилни като топлоотдаване. Именно поради това сред ключовите формулировки при подбирането на радиаторите е добре да знаете какво купувате и какви са характеристиките и особеностите на съответните видове.

Ето ги масово предлаганите видове радиатори според това от какви материали са изработени:

Чугунени радиатори

Не се изненадвайте от това, че този вид радиатори са познати на отоплителния бранш от над 165 години. На практика тяхната достъпна цена ги прави толкова масово разпространени и до наши дни. Другите впечатляващи характеристики, които правят чугунените радиатори наистина добри е тяхната устойчивост на високи температури, издръжливост на високо налягане, на химикали и други увреждащи метала вещества;

Стоманени радиатори

Също доста разпространени модели радиатори, които са известни още като панелни. Преимуществата им пред чугунените варианти се дължат главно на това, че са в пъти по-елегантни и прибрани. Те прилепват перфектно към интериора и ефективно се вписват почти във всеки стил. Здрави, устойчиви на корозия, качествени, с висока топлинна мощност. Има защо пазара да продължава да предлага и налага стоманените радиатори за парно. Освен до тук изброеното е важно да отбележим и това, че са изгодни като цена;

Алуминиеви радиатори

Доста по-висок клас радиатори, които реално са превзели отоплителния пазар. Техните предимства многократно надхвърлят очакванията на потребителите, тъй като освен модерни отоплителни решения са иновативни и спрямо дългогодишната им експлоатация. Всъщност при алуминиевите тела няма недостатъци, тъй като те покриват дори най-педантичните критерии на домакинствата, които търсят икономия, ефективност и сигурност при всеки отоплителен сезон.

Радиаторите са разпространителите на топлината във вашия дом. Не ги подценявайте, защото с тях си осигурявате повече топлина, по-ниски сметки и контрол върху студа.