Отоплението на дома е тема, която наистина е неизчерпаема и дискусиите около това кой е най-ефективния вариант, който ще ни струва по-евтино си имат логично обяснение. Добре би било да отоплявате около 100 квадрата площ и месечните разходи за осигуряване на топлина да не надвишават стотина лева, а съвсем по друг начин биха изглеждали стойности от 250-300 лева като разход за електрическа енергия от ползваните отоплителни уреди. Именно затова много от домакинствата насочват поглед към алтернативни варианти, които цялостно и кардинално да решат въпроса с отоплителния сезон. Къща на село, апартамент, вила, офисни пространства, ресторанти – колкото повече е квадратурата на отопляемата площ то толкова по-високи ще бъдат разходите. Е, не винаги е така особено, ако сте решили да ползвате парно отопление от централен източник. Осен източника приоритетни са и видовете радиатори, на които да възложите разпространението на топлината. А кои са най-препоръчаните от професионалисти предстои да ви разкрием в днешната публикация.

Радиатори от алуминий – основни предимства

Запознахме ви с основните видове радиатори, които днес са най-разпространени на пазара. Ще припомним, че те се класифицират спрямо материалите, от които се изработват т.е. познати са чугунени, стоманени, алуминиеви и биметални радиатори. Материала е водещ за изработката на радиатори за парно, което от своя страна води до оптимизиране на разходи и удовлетвореност спрямо инвестицията, която сте направили.

Като най-предпочитани и препоръчани от професионалисти в отоплителния сектор са моделите от алуминий или още известни сред потребителите като алуминиви радиатори. Наричат ги още правилните отоплителни тела, тъй като качествата им наистина са обещаващи по отношение на това, че са елемент от отоплителната система, която гарантирано ще осигури комфорта, уют и пълноценност на престоя ви вкъщи.

Ето на какви основни приоритети разчитат потенциалните купувачи, които са твърдо решени да си осигурят топлина и удобство във всяка част на своя дом:

 • Радиаторите от алуминий са подходящи за всякакви видове площи – както за дома така и за бизнес зони (кафенета, ресторанти, промишлени пространства);
 • Устойчиви са на спукване и счупване;
 • Материала е изключително гъвкав и издръжлив на високо налягане и топлина;
 • Изработват се в избрани размери и форми;
 • Алуминия е един от най-леките и ковки метали, което позволява да се изработват разнообразни като стил тела;
 • Лесен монтаж поради ниското тегло;
 • Не корозират и не се повлияват от химикали, варовик и други увреждащи телата субстанции;
 • Високи топлоотдаващи свойства;
 • Цената на материала е достъпна.

На практика самия материал, от който се изработват тези удобни, елегантни и съвременни алуминиви радиатори ги прави толкова търсени на пазара. Да не пропуснем също така да отбележим и това, че тук е възможно тониране в цвета на стената, което буквално цели да направи телата незабележими и удивително дискретни.

Какви са недостатъците

Алуминиевите радиатори сякаш нямат недостатъци. Толкова много доволни клиенти разчитат на тях толкова дълги години, което на практика доказва тяхната ефективност и пълноценност при осигуряване на бързо и качествено разпространение на топлината. Със сигурност обаче има и някои скрити негативи, които търговците ви спестяват по отношение на алуминиви радиатори. Колкото и да е добър един продукт то все има нещо, което е отбелязано със знак минус в неговата биографична справка. Така е и при радиаторите от алуминий. Да, те са съвършените съвременни решения, ако е необходимо да изградите нова отоплителна инсталация за парно отопление, а също така са ефективни и при смяна на стари радиатори с нови. Но има неща, които е добре да имате предвид, въпреки, че в над  98 % от потенциалните покупки те не повлияват на правото на избор на клиентите.

Негативите по отношение на вида алуминиви радиатори се свеждат до:

 • Риск от хидравличен удар особено при радиаторите, които са от типа екструдерно произведени;
 • Невъзможност за задържане на топлината при изключване на източника на топлина. Колкото скоростно започват да топлоотдава то толкова бързо и изстиват алуминиевите радиатори, а това много от домакинствата отчитат като негативен момент.

Благодарим Ви за отделеното време и се надяваме, че успяхме да внесе яснота по отношение на предимствата и недостатъците на едни от най-разпространените радиатори, а именно тези от алуминий.