За да бъде отстранен теч в жилището много от хората свързват това с демонтаж на санитарен фаянс, събаряне и къртене на плочки, отстраняване на настилки и купища строителни отпадъци. Всъщност това бе картинка, добре позната на домакинствата, на които преди 15 години им се налагаше да изтърпят подобни битови неволи. През 21 век обаче нещата са доста по технични, ефективни и интелигентни. Точно такива системи и способи за откриване и отстраняване на течове, независимо от тяхната специфика ще представим днес.

Скритите течове – как се откриват

За да се отстрани водопроводната авария е важно да се знае точно от къде идва източника на възникването на теча. Повечето скрити течове са прикрити зад тавани, стени, подови настилки и това реално затруднява работата по тяхното бързо отстраняване. Както вече споменахме един от прилаганите преди години способи бе свързан именно с къртачни дейности, но на фона на модернизирането на сектора изглежда почти нереално клиентите да се съгласят да порутят дома им за да се намери, локализира и отстрани възникналата ВиК авария.

Водещите фирми, а и водопроводчиците, които практикуват този вид дейност прилагат иновативните и апаратни методики, които се оказват изключително:

 • Бързи;
 • Дискретни;
 • Ефективни;
 • Щадящи имуществото на клиентите;
 • Максимално прецизни в установяване местоположението на теча.

С правилно подбраната апаратура дори най-забутания и прикрил се теч няма шанс да остане такъв. Иновативните методики, които се ползват несъмнено се избират не само с цел да ви спестят пари, но и от гледна точка на удобство на водопроводчика. Когато е ясна точната локация то и самото отстраняване и поправка биха били наистина ефективни и прецизни.

Да обобщим:

 • Без къртене;
 • Без да се губи време;
 • Без да се гадае къде би могъл да бъде теча.

Апаратите за локация са компактните решения, с които ВиК експертите ще се погрижат за разрешаване на тревогите ви.

Видове апарати за откриване на течове в София

Ефективността, безкомпромисността и качеството на апаратната техника за откриване на течове и сред водещите приоритети за техния избор и прилагане н трудовите процеси, съпровождащи работата на водопроводчиците. Някои от тях звучат сложно като терминология, но пък се оказват сред революционните начини, които са причина да се елиминират всякакъв вид разрушителни работи.

Представяме най-използваните и лесно приложими апарати за откриване на течове, с чиято помощ няма как да не спестите пари, а също така и неудобствата от строителните отломки и отпадъци:

 • Термокамери.

Обследването с такива уреди е известно още като термографски способ. Извършва се на база температурни разлики, които се отчитат от уреда. Изключително практични, леки и с възможност да се ползват както в малки така и големи помещения термокамерите се оказват едни от най-ефективните и приложими устройства, които дават прецизна точност за локация до 98 %. Така водопроводчика има ясна представа къде да насочи усилията си и не се налага да сваля 10 плочки от стената на банята, а само една или част от нея. Неудобството на скритите течове е, че достъпа до тях обикновено е труден. Когато се наложи да се отстрани такава авария за потребителите е важно това да се случи с минимални разходи и материални щети. А термокамерите са едни от най-добрите и доказани решения, които да гарантират бързо откриване;

 • Влагомери.

Също добре работещи уреди, с чиято помощ се установяват къде точно се намира теча. При влагомерите обаче няма такава точност както при термокамерите, което изисква от водопроводчика да има повече опит с работата с такъв уред;

 • Ендоскопи.

Приложими са при сифони, шахти, тръби, до които има някакъв реален достъп. С помощта на мини камерата, която преминава през недостъпните терени се установява къде има теч. Способа се използва по-често при индустриални и по-големи обекти с цел конкретно и много точно установяване мястото на аварията.

Много са важни тези иновации за развитието на Вик бранша. Те улесняват водопроводчиците, пестят време и освен това са особено икономични по отношение на материални щети и непредвидени разходи за домакинствата.

Ние от Vikhelp.com София имаме опит и с смяната на водомери, монтирането на радиатори и подмяна на хоризонтални и вертикални щрангове.