Пелетни печки, камини, котли – всякакви варианти днес се предлагат на пазара по отношение на това да се избере икономичен и ефективен метод за отопление през зимата. Наричат пелетните камини алтернативен и много по-модерен метод за цялостно осигуряване на топлина в дома като тенденциите и иновациите тук са насочени именно към по-чисто и рентабилно използване на системата. Ако сте решили да се възползвате от тези нови начини за осигуряване на топлина и гореща вода за дома си през зимните месеци е добре да не прибързвате и да не подхождате емоционална, а да се запознаете с тенденциите на пазара, предимствата и недостатъците на някои от моделите пелетни камини. Днес ще се постараем да ви дадем основни насоки, но имайте предвид, че Интернет пространството наистина ще ви потопи в океан от съвети и мнения, които със сигурност ще окажат положителна подкрепа в търсене на ефективен вариант.

Принцип на действие

Споменахме, че това са алтернативни камини, които наподобяват тези, функциониращи на дърва. Разбира се, старите камини и печки изискваха не малко ангажименти по отношение на почистване и поддръжка. Няма да пренебрегнем и факта, че миризмата на пепел, дим и горящи дърва също е сред неприятните моменти, с който също трябваше да се справяте. Новостите, които предлагат пелетните камини са насочени главно към това всички тези недостатъци на дървените да бъдат оставени в миналото т.е. в търсене на ефективност, качество и удобство пелетните камини наистина имат с какво да привлекат вниманието ви.

Особеното при камините на пелети е тяхното гориво, с което се захранват. Пелетите представляват пресовани дървесни стърготини под формата на гранули. Самото гориво е изключително безопасно и икономично, но не на последно място е важно да се отбележи и неговата екологичност. Сами можете да се досетите, че такива камини не просто са ефективни, но и липсата на клей и смоли в пелетите са в основата на това да не се образуват налепи и сажди във вътрешността на камината, комина и дори в помещението ,в което тя е инсталирана.

Използват с едва типа пелети за горене:                                                                                        

  • Промишлени.

Тук се ползват различни по вид дървесини и реално това е предпоставка за повишаването на разхода при отопление. Този вид пелети не са препоръчителни, тъй като камината не е особено ефективна при функционирането си. клиентите обаче се подлъгват заради ниската им цена и все още има такива, които продължават да ги купуват;

  • Битови.

При производството на този вид пелети се използва селектирана суровина, което дава оптимална възможност за ефективност и задържане на топлина. Камините, които ползват битови пелети са с много висок КПД и с основание се определят като високоефективни.

Видове пелетни камини

Ще се изненадате, че освен вида на пелетите, които ще се ползват като гориво е от съществена значимост и типа на печката. Самата класификация се базира на различни критерии като:

  • Материали;
  • Капацитет;
  • Според вида на горелката;
  • Съобразно предназначението им – само за отопление или са комбинирани и за нагряване на вода ще се ползват;
  • Според размерите и т.нат.

Наистина ще отнеме доста време да се разгледат всички видове пелетни камини, които се предлагат на пазара затова съвета на специалисти е да се насочите към търговци, които конкретно с такива отоплителни уреди както и монтаж, поддръжка и осигуряване на консумативи.

Най-важно е да се отбележи, че пелетните камини са едно невероятно функционална и ефективна алтернатива, която осигуряват топлина при ниски разходи за зимния период. За повече информация, съвети и насоки, както и изчисляване на типа камина, която да е напълно подходяща за осигуряване на отопление във вашето жилище можете да потърсите Balkanenergy. Компанията е официален дистрибутор на качествени и икономични пелетни камини от водещи производители, които се предлагат на най-добри цени.