Стандартните ВиК услуги в София са извършвани в ситуации , когато клиента има създал се проблем в своята ВиК система. Важно е ВиК услугите да бъдат изпълнени прецизно и правилно от квалифициран за тази дейност водопроводчик, това важи особено услугите в София.

Какво е важно да знаете

Едно от водещите по важност условия е човек да бъде информиран за всичко, което е основно за правилното подреждане и обзавеждане при монтажа на на уреди и аксесоари в банята.Ако човек е информиран, би могъл да се справи самостоятелно или да се свърже с майстор, предлагащ професионални ВиК услуги.

Банята е едно от най-малките по размери помещения в жилището, то е усамотено, комфортно и доставя уют. За голямо съжаление, това помещение е едно от най-рисковите и скъпи помещения в жилището, когато ВиК инсталацията не е с правилно изпълнение.

Когато сме в ситуация на авария във ВиК системата се налага да намерим фирма която предлага тази услуга на адекватна цена, но много често разочарованието от лошото изпълнение остава  дълго, след изгодно ниската цена за тази услуга.Следователно не се подлъгвайте от цените, които са нереално изгодни.

Разликата в монтажа на съоръжения за бани и тоалетни е огромна между жилища от тип ново и тип старо строителство

Можем да дадем и пример за ВиК инсталация: В актуално време водопроводните инсталации в сгради се състоят най-основно от полипропиленови части и тръби.Освен тях се предлагат различни видове смесителни батерии,тяхното междуосово разстояние е различно.Това междуосово разстояние може да бъде създадено много лесно с произведения фабричен универсален комплект за батерия, който е от полипропиленов материал. Благодарение на комплекта има възможност за бързо и лесно монтиране на всяка батерия за стената. За разлика от новите ВиК инсталации,старите са изградени от метални(поцинковани) тръби, поради тази причина постигането на конкретно определено разстояние на изводите за топла и студена вода е много трудно и много често в практиката, масово се допуска грешка.

Честите трудности при поставянето на тези метални(поцинковани) тръби и части са основната причина за тяхното спиране на употреба.Едни от най-утвърдените,дълготрайни, с добро качество, и доказани лидери на пазара са пропиленови тръби, които са произведени в Холандия, Чехия и Германия.

Пример за стар тип канализационна инсталация са тоалетните чинии с долно оттичане.Когато се прави преустройство,те лесно могат да бъдат заменени  с тоалетни чинии  със задно оттичане.Тези тоалетни чинии със задно оттичане са стандартни в строителство тип Ново.

Важно е да предпазваме и съхраним  ВиК инсталацията в своето жилище,за възможно най-дълъг период от време.

Винаги преди започнете да ремонтна дейност в своята баня, като вида на строителството на сградата не е от значение(той може да бъде ЕК, панел, скелетна конструкция, гредоред, кофраж, който бива пълзящ и Едро Площен ЕПК и така нататък ),задължително е да имате изготвена план схема с размерите на банята. Това се прави,защото така най-точно ще се определя как ще бъдат разположени приборите от санитарен тип.Те биват следните”

За Тоалетна

Тоалетната чиния може да бъде различен вид стандартните (обикновенни) до  тип структура или моноблок (при които казанчето е вградено, а тоалетната чиния е висяща). Вида на поставяне на самото казанче е различен,предлагат се казанчета за средно , ниско и високо монтиране).

  • Биде, което може да бъде с или без бидетна дъска. В България тип биде не е широко разпространен прибор в банята, но в повечето страни е нормална част от оборудването на тоалетната.
  • Бидетната дъска дава възможност за използване на тоалетната чиния и като биде.По този начин се спестява място, защото позволява комбинация на двата прибора в един.
  • Което дава голямо удобство и комфорт.Част от ВиК услугата е и монтирането на специален смесител,чрез който се употребява удобно и лесно
  • Мивката в кухнята или още вградена/алпака.
  • Сифон (подов)- линеен, рогов-обикновен или прав.Линейния и Ровоговия сифони притежават много добро затваряне, по този начин не се позволява неприятните миризми от канала да се върнат в банята. Правите сифони нямат тази функция,поради тази причина не са препоръчителни,
  • Колони и шкафове за банята-  за горедн или долен монтаж,съответно със или без допълнително монтирано осветление.

За Ваната в Банята

Тя може да бъде тип тангентор или обикновенна.
Параваните за душ,отделящи го от останалите съоръжения в нашата баня.

В редки случаи може да се монтират и помпи за битово-фекални цели,обхващащи целия поток на уредите в тоалетната- чиния,подов сифон и мивка.Конкретната ВиК услуга се прилага в ситуации,когато няма достатъчно налягане или липсва гравитачна канализация и поради тази причина отпадъчната вода се помпи до определено ниво (кота).

Батериите за смесване – предлага се голям асортимент от смесителни батерии.Смесителите биват стоящи и стенни,такива за душ,смесители за вграждане на различни места.

Бойлери се монтират в ситуация, когато сградата няма Топлоелектрическа централа,при прекъснат ТЕЦ или за заместване на топлата вода,която е подгрята от топлоцентрала и идва директно от Абонатната станция.Притежаването на бойлер е голямо удобство,когато се прави годишната профилактика в рамките на един месец веднъж годишно.

Във банята важна роля играят аксесоарите.Те придават комфорт и уют на помещението

Съвети, които биха били полезни при извършването на ВиК услуги във вашата баня.

Всички части,от които се състои оборудването на банята е желателно да са монтирани хоризонтално.Този монтаж се осъществява с терзия,в която има движещ се мехур(либела),може да се използва също нивелир или отвес,който е вертикален.

Монтиране на смесител за мивка или душ за стена

  • Първата стъпка е навиването на два ексцентрични нипела.
  • Второ поставяне на капачките.
  • Трета и последна стъпка навиване на двата броя холендрови гайки.

С бързото и лесно изпълняване на тези три стъпки стенната батерия е поставена успешно.

Стоящ смесител монтаж

Здраво се закрепва върху мивката в банята или  кухнята, с помощта на гумено уплътнение, обла пластина от метал и дълга гайка, която здраво се завива под самата мивка за да не се засегне мивката и смесителя. Накрая се свързват връзките за топла и студена вода.със дебелостенни кранчета.Качеството на кранчетата е важно да бъде високо, защото при скъсване ще бъде предизвикана ВиК авария, а цената на тази услуга е доста висока.

В края на тази статия ще дадем един последен съвет при избора на фирма предлагаща ВиК услуги.
Когато използвате фирма предлагаща този тип услуги, винаги искайте гаранция за извършената ВиК ремонта дейност. Майсторите винаги са длъжни да дадат информация за извършената ремонтна дейности за нейната специфика.Те са длъжни винаги да дадат гаранция за своята работа,важно е реално да се оцени нейната времева продължителност.

Никой не иска да плаща два пъти за една и съща ремонта дейност!