Питате ли се колко ще ви струва една подмяна на водомер? Едва ли този въпрос е на дневен ред ако сметките за вода са си нормални за потреблението на вашето домакинство и нямате причина да се притеснявате. Но като всеки друг измервателен уред е твърде възможно в даден момент да се окаже, че и вашия има нужда от смяна. Какво се прави в такива ситуации и от къде да тръгнем за да си гарантираме качество на ВиК услугата и изгодна цена.

Първо е важно се определи къде се намира жилището ни. Ако сме от София е ясно, че търсенето ще бъде насочена към специалисти, които предлагат такива услуги на територията на столицата. Това обаче въобще не достатъчно, защото за да бъде напълно законно това, което се прави е важно професионалния екип да има лиценз за предлагане на услугата монтаж на водомери София. Лиценза е задължителен акцент, тъй като Софийска вода АД има ясни предписания, които задължително се декларират от фирмата, която извършва монтажа на новия ви водомер.

А стъпките, през които задължително се минава са няколко и те са свързани основно с това да се гарантира ефективно, качество и коректно отчитане на разходваната от домакинството ви вода. От какво обаче зависи монтажа на един водомер? Достатъчно ли е фирмата, която предлага такива вик услуги София да има само лиценз? Всъщност лиценза е определящ, но той не гарантира, че екипа може да се справи професионално. Именно затова преди да наемете съответните специалисти е добре да се информирате за това дали са коректни и надеждни. Смяната на водомера изисква умения и познаване на ВиК инсталациите, наличието на подходящи инструменти и детайлно запознаване с критериите и изискванията на водопроводното дружество и нормативите за демонтаж и монтаж на нов измервателен уред. Така, че самата услуга никак не е бива да се счита за маловажна, защото реално е свързана с оформянето на документи, протоколи и пломбиране, което е отговорност и то от най-високо ниво.Монтажа на водомера се извършва при спряно подаване на водата. Задължително измервателния уред се позиционира в началото на системата, захранваща домакинството със студена или топла вода. Това, което също е от решаваща роля е да се има предвид, че водомерите за топла и студена вода са два отделни уреда и те се монтират съобразно разпоредбите на дружествата доставчици. А за София това са Топлофикация София и Софийска вода АД. Повече информация относно режимите и лицензираните ферми предлагащи услуги по монтаж на водомери в столицата можете да намерите на уеб страниците на доставчиците.