Едва, когато ни призлее от сметката за вода, която са ни начислили от ВиК дружеството доставчик за София можем да разберем, че има някакъв проблем с измервателния уред. Водомерите са от задължителните компоненти в една ВиК система, тъй като с тяхна помощ се осъществява отчитането на разходваната от домакинството вода. Така, че приоритет се оказва правилно работещия и функциониращ водомер. Но както вече стана ясно от получената сметка вероятно в апартамента си имате басейн или пък ежедневно пълните ваната за да се наслаждавате на СПА релаксиращи процедури. Ако всъщност нямате басейн и също така не ползвате вана, защото банята ви може да побере единствено душ кабина ето, че имате нужда от Вик екип, който е специализиран в дейността  смяна на водомери в София.

Смяната на водомери е една от често търсените ВиК услуги в София. Причините за това се дължат главно на факта, че на всеки десет години битовите водомери подлежат на проверка и при необходимост на подмяна. Освен това не е изключено и след петата година от експлоатирането на измервателния уред във ВиК системата ви да дефектира, поради високото качество на водата, която преминава през него и ето, че отново  сте поставени пред ситуация, изискваща навременната му подмяна.

Но както всеки вече сблъскал се с подобни вик услуги София трябва да знаете нещо много важно – НЕ всеки водопроводчик има право да извършва подобни ремонти, демонтажни и монтажни дейности. Всъщност ВИК София има изисквания, регламенти и нормативи, по които се провежда всяка една смяна на водомера. Първата стъпка на всеки потребител, който има съмнения за некоректно измерващ потребеното количество вода водомер е да потърси ВиК професионален екип, който разполага с валиден лиценз за извършване на такива дейности. От ВиК дружествата не само в София, но и останалите райони на страната разполагат с пълен списък на фирмите, които са оторизирани и лицензирани да извършват такива операции. Спецификата на водомера и неговата значимост изисква да се подходи отговорно и професионално.

Смяната на водомера в дома ви в София ще премине през няколко етапа. Преди да бъде демонтиран дефектния или морално остарял водомер квалифицирания водопроводчик ще състави протокол, в който детайлно са описани показанията на настоящия водомер както  и причината за неговата смяна. Уверете се, че това, което е написано отговаря на истината. Следващата стъпка е спирането на водата от централния кран. Извършва се демонтаж, а след това и монтаж на новия измервателен уред. Преди да се постави новата пломба и да се състави протокол системата се изпитва за течове и правилно отчитане.