Ако за една сграда е минал срока за ползване на водомерите в домакинствата то от съответното дружество доставчик издават предписание за наемане на фирма, която да се заеме с извършването на смяната. Моралното остаряване на водомерите наистина е неизбежно. Често се случва така, че дори преди да настъпи десетгодишния срок, предвиден за ползване, някои от водомерите дефектират поради корозия и се налага домакинствата да ги сменят. Но независимо от това, че преди две години сте извършили подмяна то сега по график отново се налага целия жилищен вход да се подложи на това задължение. Тенденциите, които например софийска вода АД налагат на своите абонати е да се подменят старите водомери с нови, които са с дистанционно отчитане. До известна степен това е удобство и за самите потребители, но пък от гледна точка на цена, която трябва да платят за ВиК услугата то несъмнено по-модерните водомери ще им струват доста по-скъпо.

Какво е необходимо да предприеме домоуправителя, когато има предписание от Софийска вода АД за смяна на водомери на жилищен вход?

  • Наемане на лицензирана фирма. Това е задължителен критерий за предлаганата водопроводна услуга, защото такива водопроводчици,които не разполагат с лиценз нямат право да извършват демонтажни дейности или монтажни такива, които касаят смяната на водомерите.
  • Задължително е да се пазарите за цената. Когато става въпрос за поне 24 апартамента то това си е реална услуга „на едро“, което пък от своя страна е показателно да се изисква отстъпка. Не е редно да се плаща свяна на водомер все едно става въпрос само за един брой измервателен уред. Така, че коректните професионални фирми със сигурност дори няма да чакат да питате за отстъпка, те директно ще ви я предоставят в офертата.
  • Не подценявайте професионализма на наеманата от вас фирма за вик услуги София. конкуренцията в сектора е доста голяма и затова при необходимост изискайте няколко оферти и използвайте препоръки и мнения, които да гарантират, че ще направите правилния избор на екип, който да се заеме с потребностите на вашия вход.
  • Гаранции, гаранционни срокове, обслужване и извънгаранционен сервиз. Доста често клиентите на такива услуги пропускат това, че е необходимо монтирания водомер да разполага със съответната гаранция. А като всеки друг дигитален уред и тук законовата следва да бъде 2 години. Освен това монтажните дейности също трябва да бъдат гарантирани, така че когато се изготвят договорните отношения задължително изискайте те да фигурират като срокове и ангажименти. Все пак се сменят водомери на цял вход и дори при един дефектирал е важно потребителите да разполагат с опции за извършване на ремонт.